Znamo što je Trichet radio u ljeto 2008.

Vratimo se malo u bližu povijest. Ljeto 2008. Središnje banke su više manje stabilizirale situaciju na prekonoćnom tržištu likvidnosti. Spreadovi su ostali povećani no, osim blage recesije koja je u SAD-u počela krajem 2007. Europa je bila u relativno dobrom stanju. Nekoliko banaka koje su propale, su spašene poreznim novcem ili su preuzete od drugih banaka. Glavni fokus u monetarnoj sferi je na inflaciju koja raste zbog naftnog šoka. Središnje banke postaju sve više “hawkish” kako bi javnosti pokazale svoju posvećenost stabilnosti cijena. 
Zašto je ovo razdoblje zanimljivo – pa više manje zbog činjenice jer je mjesec-dva kasnije svjetski financijski sustav tonuo, tržišta su bila u panici nakon propasti Lehman Brothersa, a gospodarska aktivnost je počela svoj duboki pad koji će se dosegnuti dno u 2009. godini. Kao što sam na više mjesta napominjao, konsenzus dijela ekonomista, s kojima se slažem, je da je problem nastao jer su središnje banke učinile propuste tog ljeta. Većina ljudi vjeruje da je nered na tržištima izazvan pohlepnim bankarima svijet bacio u Veliku recesiju. Ev o zašto mislim da je za recesiju kriva (loša) monetarna politika
Market monetaristi američki kolaps NGDP-a nazivaju Bernankeova mala depresija. No je li Europa samo bila kolateralna žrtva američkog sloma ili je i ECB imao ulogu?
Sumnerova kritika kaže da središnja banka ima moć stabilizirati agregatnu potražnju u lice s bilo kakvim šokovima. Središnja banka je ta koja određuje nivo agregatne potražnje. Prema tome, kolaps NGDP-a u ranu jesen 2008. u Europi je isključivo rezulati neaktivnosti središnje banke.
Konkretno ECB, kojemu je na čelu tada bio J.C. Trichet je učinio 3 greške:
1. gledao je krivu mjeru inflacije 
2. pokušao je reagirati na supply shock što nema smisla jer je to faktor koji središnja banka ne može kontrolirati
3. nije ciljao prognozu već je reagirao na inflaciju iz perioda prije
Sljedeći grafikon pokazuje prije svega greške 1. i 3.

ECB je vidio grafikon “a” koji prikazuje kretanje HICP-a, no da je pogledao GDP deflator vidio bi da je inflacija na koju zaista može djelovati preko domaće potražnje već početkom 2008. pala na razinu od 2% (podaci za Q1 izlaze negdje u 5. mjesecu) tj da je trend pritisaka od domaće potražnje zapravo bio obrnut od HICP-a. Tj 1. ECB je gledao mjeru koja pokazuje faktore koje sam ECB ni ne može kontrolirati te 2. domaća potražnja je pokazivala pad pritisaka već početkom godine.
Što se tiče greške 2. već su Bernanke et al pokazali da monetarna politika koja reagira na naftne šokove stvara veću štetu agregatnoj potražnji od samog šoka, što je i jasno jer da bi smanjila indeks, ECB je morala značajno usporiti domaću privredu, tj deflacionirati domaće cijene kako bi indeks pao na prihvatljivu razinu.
ECB je odlučio zategnuti i podigao kamatnu stopu početkom srpnja. GDP Deflator je dodatno pao.
U Q3 2008 je počeo kolaps domaće potražnje kako je i pokazuje sljedeći Grafikon
Sredinom rujna zbog dijelom zbog previranja na tržištima dijelom zbog restriktivne monetarne politike Fed-a došlo je do kolapsa Lehman Brothersa koji smatramo početkom Velike recesije, no kao što vidimo pad potražnje je u Eurozoni počeo i ranije. ECB je, kao i Fed, gledala u trenutnu inflaciju dok je propadanje potražnje koja će se na kraju i vidjeti na inflaciji totalno promašila. Monetarna politika treba biti forward looking, tj namještena prema cilju koji se želi postići u narednom razdoblju, a ne pokušavati reagirati na trenutne, već ostvarene vrijednosti.
Čak nakon propasti Lehmana, ECB-u je trebalo 3 tjedna da prvi put snizi kamatnu stopu što je u lice s očekivanim padom potražnje zbog tiješnjijih kreditnih uvjeta koji su nastali na tržištima novca kako pokazuje spread Eurobora-OIS-a ispod (spread pokazuje rizik bez očekivanih promjena policy stope) značajno stegnulo monetarnu politiku u lice s povećanom potražnjom za novcem i NGDP je zaronuo povlačeći još banaka, a kasnije i pojedine države. Očekivanja pada gospodarske aktivnosti su, u wickselijanskim terminima, snizili prirodnu stopu ispod stope koju je ECB držala što je privredu gurnulo u Veliku recesiju sa svim posljedicama koje i danas osjećamo – povećani pozivi za intervencijom, anti-tržišna klima, razapinjanje financijskog sektora, dodatna regulacija i porezi, druga recesija u Europi…

Bernankeove grijehe Scott Sumner ukratko opisuje u ovom radu (negdje od 12 str.)
Related Posts
BLUE MONDAY
Inflacijska propaganda 30-ih (VIDEO)
Fed i niske kamatne stope
Monetarna politika, “štednja” i štednja
4 komentara
 • Sonje nije pokrivao samo Sikica vec brdo njih koji misle da je ekonomija stvar misljenja i njihove neke logike. dobro je odradio, a Sikicev odgovor nije uopce odgovor po mom misljenju vec nesto nevezano za problematiku koju je iznio Sonje

 • Hvala na odgovoru. Izvrsni linkovi.

  Sto se tice odgovora na raspravu Sikic-Sonje nadam se da ces je objaviti, a i da ce isto izazvati raspravu. Sikic je stvari jako povrsno obradio, a mislim da Sonjin odgovor nije bio dovoljno detaljan (ali obecao je nakon ljeta:)). Tako da svakako ima prostora za jedan kvalitetan komentar.

 • Evo na Bloombergu neki misle da ima nade (za aktivniji ECB)
  http://www.bloomberg.com/news/2013-07-17/draghi-carney-face-money-where-mouth-is-guidance-test.html
  “Once you have tried forward guidance it’s very hard not to get to dragged into doing more, if not acting then in doing more transparency,” said Gilles Moec, co-chief European economist at Deutsche Bank AG in London and a former Bank of France official. “It’s hard just to maintain vague verbal intervention.”

  Rijeci su jako bitne (Chuck Norris efekt monetarne politike) – proslo ljeto Draghi je izgovorio "whatever it takes" i ogromni pritisci su nestali – to nisu uspjele 2 LTRO operacije refinanciranja od bilijun eura. Forward guidance je dobar korak naprijed iako sa sobom donosi neke zamke o kojima cu pisati u narednim postovima.

  + jos jedna neprimjecena, al vjerojatno beznacajna mjera
  http://www.bloomberg.com/news/2013-07-18/ecb-changes-collateral-rules-as-it-seeks-to-boost-sme-lending.html
  olaksava bankama dobivanje novca za klasu imovina koje su kao bitne za kreditiranje SME-a. Problem je sto ne mislim da tijesniji standardi za takva poduzeca imaju uizvor u problemima refinanciranja za banke vec su problemi zbog niskog ocekivanog rasta (pada) dohodaka, koje, uz stalne promjene na regulatornoj strani, odvracaju banke od kreditiranja.

  Goldman Sachs je "endorsao" NGDPLT, s obzirom da je Draghi zanat pekao tamo, mozda bude nesto. Yichuan Wang ima zanimljiv post o tome kako NGDPLT rjesava problem kredibilnosti kada je potrebno podignuti inflacijska ocekivanja kako bi se pogurnula potraznja (ili podignula prirodna stopa) bez da se dugorocno odsidre ocekivanja niske inflacije sto je jako bitno nijemcima i upisano je u ugovorima koji utemeljuju ECB – mozda bi sjelo i nijemcima. http://synthenomics.blogspot.com/2013/06/why-nominal-gdp-targeting-solves.html – dodaj njegov blog u reader, predobar je

  "If it seems magical that the Fed can change this definition so easily, it's because the loss functions that underpin these models of time inconsistency are arbitrary. In the Barro and Gordon case, the reason low inflation was time inconsistent was because unemployment deviations were included. Once the Fed ignored unemployment, its actions were time consistent. In the current forward guidance case, the reason high inflation is inconsistent is because the inflation rate is in the loss function. Therefore replacing inflation with a nominal GDP term would solve the time inconsistency problem now. The Fed gets to determine these costs. With the right loss function, credible policy becomes almost obvious."

  Kao sto sam napisao, forward guidance je ok, ali sam vise za QE uz najavu cilja (jasnu komunikaciju) – nek ECB pokupuje cijeli svijet (kako bi se Sumner izrazio) dok NGDP ne vrati na trend – naravno ako je politika kredibilna, kao sto pokazuje "whatever it takes" ili svicarski tecajni plafon, CB ne mora uciniti nista, trzista ce sama odraditi posao.

  sad procjeni sam ima li nade, u svakom slucaju sanse su bolje ako PBOC ne zariba

  btw. nevezano jucer sam slagao nesto o Sikic-Sonje raspravi na banci.hr – cak sam se sam iznenadio do cega sam dosao, pa cu pricekati jos koji dan prije objave kako bi pomnije procitao Sikica, nekako su mi oba teksta pre-amaterska za njega, cak zanemarujuci cinjenicu da nije "profesionalni" ekonomist,

  Pozz

 • Ima li nade za Europu?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage