Sumner vs. Schiff – malo MM reasononga za moje rothbardijanske prijatelje (video)

Clash moje inflationista proslosti i MM sadasnjosti 😀

Sumner like a boss.

o inflaciji u austrijskom bustu pogledajte ovdje
zasto je za to potreban stabilan NGDP i kojeg smisla ima pogledajte ovdje

HT Chun Lee

UPDATE: vidim da strasilo ima post i Schiffianske perspektive.

UPDATE 2: odličan komentar iz novog Sumnerovog posta od strane W.Pedena:

If inflation were really much higher than the CPI suggests, why wouldn’t this affect expectations?

Related Posts
Kako pomiriti austrijance i market monetariste?
Kratko o Eurozoni
Sumner, Beckworth i Avent o market monetarizmu na AEI-u (video)
Draghi jučer, Polleit i EMH
3 komentara
 • Administrator je uklonio komentar.

 • 1. Moras uzet u obzir faktor potraznje za novcem – koliko novca i novcanih ekvivalenata ek.agenti zele drzati. Sad da ne idem u sirinu, potraznja za novcem je povisena sto se vidi i na kolicini rezervi koje banke drze u sistemu. To je i razlog zasto nakon 3 bil "isprintanih" dolara nema inflacije- novac nije ni usao u sustav vec lezi na racunima u fedu
  http://research.stlouisfed.org/fred2/series/EXCRESNS
  2. Pitanje zasto sredisnja banka proizvodi medij razmjene a ne trziste je pitanje slicno onome zasto se drzava bavi obrazovanjem, zdravstvom, raznim turanjem nosa u tudje ugovorne odnose, cestama, osiguranjem, bankarstvom – i to je nekakvo public choice pitanje.
  Sunner favorizira sustav trzisnog odredjivanja monetarne politike preko ngdp futuresa gdje bi trziste prakticki namjestalo monetarnu bazu, to je djelomicno i moja motivacija za blog, umjesto da sanjamo o davno izgubljenim vremenima zlata i free bankinga pokusajmo ponuditi pragmaticna rjesenja koja ce sto vise uvaziti danasnju situaciju tako da ponudimo alternativu, kako Lars kaze, NGDP targeting je "true free market alternative" pa cak i strategija privatizacije – tj outcome je blizu trzisnome, a sa ngdp futuresima monetarna politika bi zaista bila zasnovana na prognozama trzista. Kako dovesti do implementacije je naravno svohevrsna public choice prica di opet sve ove s "mi" i "nase" moras uvjerit da je trziste "nase" jer mozemo imat skin in the game, dok je drzavno "njihovo".

  Pozz

 • Nisam ekonomist po struci pa se ispričavam na trivijalnim pitanjima:
  1. Ako se mjesečno isprinta 85 milijardi $, pada li zbog toga vrijednost $ tj. može li se manje dobara kupiti za 100$ 1. rujna nego što se moglo kupiti 1. kolovoza?
  2. Gledano s moralne strane – zašto samo centralna banka ima monopol na manipulaciju novcem? Ako je to dobra stvar, zašto se i druge institucije ne bi natjecale u printanju $?

  Meni je neshvatljivo da netko printa novac, prisili te da ga koristiš i onda te uvjerava da je to dobro. Mi tu govorimo o perpetuum mobileu.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage