Tjedni linkovi 01.03.14

Pozdrav svima! Zapostavio sam blog posljednjih nekoliko tjedana, i čini se da će ostati tako još neko vrijeme. Meanwhile, evo što mi je zatrpalo reading list kroz posljednja 2 tjedna:
Fed-ovi transkripti sastanaka iz 2008 & monetary/finance stuff

Timeline krize:
Transkripti:
5. What Would Mishkin Have Done by Ravi Varghese
9. Fed Flying Blind – FT Alphaville kompilacija postova na temu
Komentari:
11. How the Fed let the world blow up in 2008.  – Atlantic (kompilacija Sumnerovih starijih postova)
Stuff:
13. The Fed, reverse repos and tri-party/bilateral repo market wedges – kako Fed u principu zaokružuje svoj operativni okvir po uzoru na ECB-ove FRFA operacije refinanciranja. Fed bi ovako lakše kontrolirao FF rate
14. Ok, to je prekonoćna stopa, no što s dugoročnijim stopama, npr na 10 g obveznice? Scott Sumner: The Snake and the Peg 
15. Hoće li u budućnosti privatni kreditori po defaultu biti uključeni u programe prilagodbe? A Disruptive Proposal by IMF
16. Nick Rowe zanimljiv kao i uvijek. Zamislite da…. “Collateral and the money supply”
17. ECB bi mogla krenuti s QE-em neke vrste uskoro – evo što kažu analitičari vodećih banaka, kada očekuju akciju. 
18. Ako i postoje rizici za tržišta obveznica, ne vjerujem da bi problem bio divergencija stopa. Stope su tada nebitne, ako ECB koristi kupnje kao alat monetarne politike, stope je ne moraju zanimati. Autor pretpostavlja da bi njemački yield padao, ja sam pretpostavio da bi rastao ako bi QE bio dobro konstruiran u smislu strategije, tako da pomakne inflacijska očekivanja. Ideja kupnje dionica, kao način zaobilaska restrikcije monetarnog financiranja država je neloša ideja, no sumnjam u wealth effect kao glavni faktor cijele priče, pozitivna mi je činjenica što autor razmišlja o operativnom okviru koji ima za cilj proširiti monetarnu politiku na sve sudionike tržišta. No to mogu i obveznice koje se nalaze u portfeljima brojnih financijskih institucija koje nisu banke.
19. Stvari se pomiču lagano u Japanu, ipak analitičari očekuju povećanje cilja za monetarnu bazu negdje početkom drugog kvartala.
20. Pitanje je zna li to javnost? Financijska tržišta su već odavno repriceala činjenicu BoJ stimulusa, kada će i građani?
21. Sumner u bitch modusu, na Noah Smithov članak o Japanskom CPI-u. Ok, komentar o veličini stimulusa je možda malo N/A jer oni koji smatraju da je BoJ učinio pravu stvar, to zapravo ne misle – svi mi mislimo da je BoJ učinio akciju u pravom smjeru, ne nužno i dovoljnu. Iako je Smithov komentar malo podbadanje, i ne treba ga shvatiti toliko ozbiljno, s obzirom da Smith većinom nema problema sa promatranjem situacije iz svakog aspekta, ovo je prilika da napomenem da cilj akcije definira volumen stimulusa, a ne obrnuto. Jasno je da BoJ mora povećati stimulus, ako ne misli da će pogoditi cilj. Također, ako cilj postavite kao rastuće cijene, jasno je da će odjednom deflacija postati prihvatljivija opcija. Zato cilj monetarne politike trebamo postaviti kao rast dohodaka, pa je i jasno zašto pad dohodaka nije dobrodošao.
22. Riksbank se i dalje bavi budalaštinama, Svensson izluđuje, a Britmouse (Depression Is a policy choice: Riksbank Edition) prezentira reasoning Riksbanka.
Venezuela
U RH medijima se ne priča previše o neredima u Venezueli. Nije lako biti intervencionistički cheerleader dok bastion idiotizma tipa Argentina i Venezuela propadaju…
29. Lars kaže da Venezuela nema saveznike kao Ukrajina.
“Both countries run a serious risk of defaulting,” said Lars Christensen, chief emerging-market analyst at Danske Bank A/S in Copenhagen. “The question is whether you have someone to bail you out. Venezuela just doesn’t have any friends.”
30. Možda zaboravlja da Venezuela ima kolateral. DB Research pokazuje top listu prema impliciranoj vjerojatnosti bankrota (PD) koja proizlazi iz CDS-ova.
Ukrajina
31. Ukraine – battle for the future of Europe – PDF prezentacija, by Yuriy Gorodnichenko s UC Berkeley
32. 5 Reasons to Calm Down about Crimea – WaPo/Monkey Cage
34. Slike prosvjeda 1 – BBC
35. Slike prosvjeda 2 – BI
Kina

44. ‘Pony’ botnet steals bitcoins, digital currencies – Trustwave

45. Apparent Theft at Mt.Gox Shakes Bitcoin World – NYT
46. When bitcoin’s biggest exchange failed, it asked for a bailout from its competitors

Možda bi bilo zanimljivo da su ove kompanije stvorile određenu verziju clearing kuća, ali kao i sa bankom, (dovoljno) velika pljačka je problem solventnosti, a ne likvidnosti. Ne bi ni klirinške asocijacije pomogle.
Ostalo
47. Unions: Live and let die ; If not unions, what  by Evan Soltas
48. Who’s afraid of Says Law by David Glasner
49. Europe Loses Ground in Global High-tech Race – Europa nema institucije koje omogućuju stvaranje inovacija i pomicanje svjetske tehnološke granice za industrije koje su joj se približile.
50. Globalizacija je zapravo regionalni fenomen – QZ, autori bi trebali pogledati par tekstova na McKinseyvoj stranici za dio objašnjenja
51. What is Citizenship – Cato
52. Nedavno je Vuk objavio zanimljiv post o korporativnim profitima u SAD-u. Dok je jedan period on objasnio kroz niske kamatne stope, u komentarima ćete vidjeti da sam napomenuo da troškovi financiranja nisu pratili FF rate + smatrao sam da je utjecaj ulaska Kine u WTO imao ogroman utjecaj. Marcus Nunes radi super stvar u postu gdje pokazuje realne profite, ali i odnos indeksa realnih plaća i rasta produktivnosti. Pogledajte link kako bi vidjeli kako Marcus mijenja deflator i zašto, te kakvi je rezultat. U nastavku se nadovezuje na priču o profitima.
53. Prospect Theory je najcitiraniji članak u ekonomiji + druge povezane zanimljivosti. – Datacolada
Related Posts
Tjedni linkovi 29.01.2014

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage