ONB domina je simbol izvora ove monetarne patnje

Na bloombergu se pojavio članak o zaposlenici ONB-a, Austrijske Narodne Banke. Čitateljima je jasno zašto mislim da imamo problem s deflacijom, ili dizinflacijom, ako vam je tako draže. Iako mi se tesko pomiriti s cinjenicom da mnogi centralni bankari nisku inflaciju ne vide kao problem, neki od reasoninga tih, nazovimo ih “hard money” advokata, su zaista problem ako pricamo o nacinu provođenja monetarne politike, pa makar ona odjednom ciljala 1% umjesto  2%. Tako nova šefica odjela za ekonomiku banke jos nije shvatila da je, nažalost, Velika moderacija gotova. Time je zavrsilo i razdoblje u kojemu je čistačica u Banci znala što raditi sa prekonoćnom kamatnom stopom kako bi se osigurala mirna plovidba ekonomije. DRG je eto odlucila da je najbolje ne činiti ništa: 

Doris Ritzberger-Gruenwald gave up an academic post to try out at the institution in 1988. The Austrian schilling was pegged to the German mark at the time and, she says, “there was nothing to analyze.” A quarter of a century later, she’s the bank’s chief economist and one of a handful of women advising the European Central Bank’s Governing Council on monetary policy. Her current tip: Do nothing.

Očito misli da i danas nema što analizirati. Posebno je zanimljiv njen pogled na posljednje rezanje stope za refinanciranje, tj policy kamatnjaka:

I was surprised that the council acted so quickly,” Ritzberger-Gruenwald said in the interview. “I would have been careful about tying such a decision to a single number and probably waited until December” when the new economic forecasts she’s been working on are officially published, she said.

Ja ne znam kako ona percepira cijelu  priču ali to nije bio prvi mjesec da je inflacija tonula, već peti. Druga stvar je pitanje zašto uopće čekati da bi se potvrdilo da je inflacija zaista niska. Prvo zbog same činjenice da rezanje kamate nije ni blizu efektivno kao prije 5 godina. Drugo, zbog jadnog rasta novčanog agregata koji upozorava upravo da nema potencije za inflatorne pritiske. Treće, središnja banka cilja budućnost. Kamatna stopa se “štima” danas s ciljem efekata u budućnosti. Uz dobru komunikaciju, vremenski jaz se može efektivno dovesti na 0.

We just acted and now we have to see what the impact of that action was,” she said. “If I were to decide, I’d wait and see. We’re getting closer and closer to exhausting our options, so it might be a good idea to keep our powder dry.”

Ovo je logika ribara koji kaže da će ribu ulovljenu danas prodavati za 20 godina jer će riblji stock Jadrana biti mogao biti izlovljen.To što će u međuvremenu umrijeti od gladi nije bitno. Članak zatvara na pesimističnu stranu:

Everybody still believes in the slow, moderate recovery but I’m beginning to ask myself how much of this is calculated optimism,” Ritzberger-Gruenwald said. “I’m still waiting for the hard facts.”

I ona ne vidi vezu…. Neće ništa učiniti dok ne vidi neke činjenice, a ne vidi da su činjenice efektivno povezane i uzrokovane upravo zbog izbjegavanja akcije.

Related Posts
Neugodna kreditistička aritmetika QE-a
HNB ukida kamatu na rezerve!
Tjedni linkovi 09.02.14
Nije ni HNB sveta krava

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage